Niet voor het eerst, wanneer voor het laatst?

Geplaatst op 18-04-2016 door Wenny Läkamp

zwangerschapsproblemen-bij-oud-medewerkers-dupontAls Arbo-adviseur en inwoner van de Drechtsteden lees ik momenteel met veel interesse en verbazing alles over wat er bij DuPont gebeurd. Medewerkers zijn daar gedurende lange tijd bloot gesteld aan een gevaarlijke stof. Ongezonde arbeidsomstandigheden met vermoedelijk behoorlijk nare gezondheidsklachten bij medewerkers. Ook in het verleden hadden medewerkers mogelijk al ziekteverschijnselen.

Het is niet de eerste keer dat we iets dergelijks lezen. Foute verf bij defensie, buschauffeurs die de hele dag fijnstof inademen en zo is er wel meer te noemen.

In het begin van mijn loopbaan als Arbo adviseur ben ik een keer op werkbezoek geweest bij DuPont. Een dochterbedrijf van een Amerikaans bedrijf: alles voor elkaar. Op het terrein moest je je autogordel om hebben. En ook een hele bijzondere regel, die ik me kan herinneren: als je de trap af loopt altijd 1 hand aan de leuning. Zo op het eerste gezicht veel aandacht voor veiligheid dus…

Hoe kan het dat dit nu pas naar buiten komt? Het bedrijf ziet er van buiten zo veilig en gezond uit. Maar binnenshuis zijn de zaken schijnbaar niet op orde. Wie is daar dan verantwoordelijk voor? Uiteraard wordt dit nog een heel lang traject, zeker als aangetoond wordt dat er een verband bestaat tussen de gevaarlijke stof en de ziekteverschijnselen van betreffende medewerkers.

Mijn conclusie: mijn werk is hartstikke belangrijk, ook in deze tijd! Elke dag weer moeten we ons best doen voor gezonde en veilige werkomstandigheden voor medewerkers. In de zorg is dat niet anders. Misschien niet rondom hele gevaarlijke stoffen, maar de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers vraagt elke dag aandacht.

Wenny Läkamp
Adviseur P&O /Arbo 

Reageer