Ook op de werkvloer wordt gepest

Geplaatst op 25-04-2016 door Wenny Läkamp

stop-pesten-719 april was de dag tegen het pesten. Pesten komt heel veel voor onder jongeren. Dit heeft vaak grote gevolgen. Al heel veel jaren worden er campagnes gehouden onder scholieren om pesten te stoppen, helaas vaak zonder succes. Pesten om hoe je er uit ziet, waar je vandaan komt, om “alles” en meestal om niets!

Niet alleen op scholen en onder jongeren worden gepest. Ook onder ouderen, in verpleeg- en verzorgingshuizen komt pesten voor. En ik kom het ook tegen bij medewerkers, binnen teams. Als Arbo-adviseur speel ik een belangrijke rol in het signaleren en proberen te voorkomen van pesten. Zo heb ik vorig jaar een fors aantal teams workshops gehouden over psychosociale arbeidsbelasting. Daar hoort pesten ook bij.

Nu hoor ik je denken… ‘Wij werken toch in de zorg, we zijn goed voor elkaar, helpen de klant en elkaar? Wij pesten niet!’ In mijn gesprekken met medewerkers hoor ik helaas andere verhalen: een collega wordt buitengesloten, gesprekken stoppen als zij/hij er aan komt, dezelfde collega wordt elke keer weer opgezadeld met de minst fijne dienst. Soms worden naaste collega’s zelfs gediscrimineerd.

Het zijn maar een paar voorbeelden. Ik vind het altijd wel schokkende verhalen. Soms durft de gepeste hier niet over te praten. Het levert wel een heleboel stress op en lijdt soms tot ziekteverzuim. En in het ergste geval neemt iemand ontslag, het pesten gaat dan zo ver dat de collega niet meer bij ons wil werken.

Pesten gaat soms in het geniep, achter de schermen en kan heel lang ongemerkt doorgaan. Dat willen we toch niet? Daarom is het belangrijk hier aandacht aan te blijven besteden. Misschien is het een idee om ook bij Aafje 1 dag per jaar extra aandacht aan pesten te besteden, bijvoorbeeld op 19 april 2017.

Want pesten moet stoppen, onder jongeren, onder ouderen en op de werkvloer. Het liefs gisteren nog.

Wenny Läkamp
Arbo-adviseur

Reageer