_MG_2402_pp

Met kleine gebaren iets groots betekenen 

Martina heeft een glansrijke carrière in de zorg en geniet van haar werk

Waarom de zorg? Voor Martina den Breejen (42) is het duidelijk: “Het gaat er niet om dat je iemand wast of een prik geeft. In de zorg kun je je medemens een stukje op weg helpen. Dat doe je met gevoel en liefde. En met alle kennis en kunde die je hebt maak je soms met kleine gebaren een groot verschil.”

Martina heeft veel ervaring in de zorg: van ziekenverzorgende tot teamleider. Hoe is het allemaal begonnen? Martina: “Na mijn havo begon ik op zeventienjarige leeftijd aan een schakelopleiding in de zorg. Ik vond het vreselijk. Op die leeftijd was ik nog niet klaar voor dit prachtige beroep. Ik stopte met school en werd medewerker in een sportstudio. Een paar jaar later werd ik toch weer nieuwsgierig naar de zorg. Daarom sloot ik een leer- werkovereenkomst af bij een grote zorgorganisatie.”

Hierna ging Martina een andere vorm van zorg leveren bij een uitzendbureau. Op dat moment kreeg haar carrière echt vorm. Ze werkte bij allerlei verschillende organisaties: van klooster tot wooncentrum, maar ook bij Aafje. Toen het uitzendbureau failliet ging, besloot ze daar te solliciteren.

Stapje hoger
Martina begon bij Aafje als ziekenverzorgende en studeerde in de tussentijd hbo-Verpleegkunde. Hierna werd ze verpleegkundige. “Dat deed ik een aantal jaar met veel plezier. Mijn volgende carrièrestap was die van leidinggevende.” Martina vond het een uitdaging om haar collega’s te motiveren en enthousiasmeren. Toch merkte ze na een paar jaar dat haar hart niet in het management ligt. Ze miste de werkvloer.

Wijkzorg
Eind 2012 startte Aafje met een nieuwe manier van zorg aanbieden: Aafje wijkzorg. Martina, die op dat moment teammanager was, zag dat wel zitten: “Mijn functie paste niet meer bij mij als mens en ik wilde weer direct contact met klanten. De wijkzorgteams zijn nauw betrokken bij de klanten in de buurt. De teams zijn als het ware een kleine thuiszorgorganisatie. We roosteren onszelf in, stemmen zelf onze uren af op de zorgvraag van de klanten en zijn daarnaast rechtstreeks te bereiken.” Aafje wijkzorg paste vanaf de eerste dag goed bij Martina.

Geen vreemde gezichten
Wat maakt wijkzorg zo bijzonder? “We kennen de klant goed en de klant kent ons. Geen vreemde gezichten over de vloer. Het wijkzorgteam onderhoudt contact met de betrokkenen in de zorgsituatie. Dat is niet alleen de klant, maar ook de familie, huisarts en bijvoorbeeld maatschappelijk werk of het ziekenhuis.”

Zonnige toekomst
Hoe ziet de toekomst van de ambitieuze verpleegkundige eruit? “Ik zit niet lang stil, wil altijd weer verder. De zorg blijft een vak waar altijd beweging in is en waar ik ook vaak uitdagingen zie. Dat ik bij Aafje zoveel kansen aangeboden krijg om door te groeien, vind ik geweldig. Het is hier echt fijn werken. Volgende uitdagingen liggen al op mij te wachten. Dat brengt mij geen onrust, maar juist energie. Wat ik zeker weet, is dat ik in de zorg blijf. Dit werk is echt bijzonder. Met kleine dingen kun je iets groots betekenen voor de klant. Dat geeft veel voldoening.”