LSD, NIVEA en OMA…..

Geplaatst op 09-07-2014 door Anja de Vries

Blog anjaPas geleden las ik een zin: “Ïk neem LSD mee, smeer NIVEA en laat OMA thuis!” Huh???
Wat betekent dat nu? Het gaat over communicatie in zorgsituaties. Dus wij met onze cliënten of met familie. Maar ook nu we straks binnen Aafje allemaal teams krijgen die zelfregulerend, zelfsturend of zelforganiserend (of welk woord je er ook voor wilt gebruiken) zullen worden zijn deze ezelsbruggetjes misschien wel handig.


LSD staat voor: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Heel handig in je team en ook tussen teams onderling. NIVEA staat voor: Niet Invullen Voor Een Ander. Dat doen we toch wel vaak, als je niet uitkijkt. Dus ook een goede raad. En OMA is: Oordelen, Meningen en Adviezen, die kun je dus beter thuis laten, want hoe goed bedoeld ook, ze komen vaak slecht over. En je hebt er op dat moment niets aan.


In de zorg en zeker in moeilijke situaties (zoals nu in de transitie) kun je je vaak alleen voelen, vooral als je boventallig ben en onzeker van de toekomst. Mensen om je heen kunnen je dan helpen door LSD mee te nemen, NIVEA te smeren en OMA thuis te laten.
En als je het gevoel blijft houden, dat je niet verder kunt, en wat meer ondersteuning nodig hebt bij gesprekken of wat dan ook? Bel dan gerust een vertrouwenspersoon!

Reageer